Jak čistíme interiéry Vašich vozů

Nemáme důvod něco před Vámi tajit, nebo si hrát na něco jiného, než jsme. Aby jste měli představu, jak u nás takové čištění probíhá, připravili jsme tento článek.

PŘÍPRAVA PŘED ČIŠTĚNÍM

 

Vyklizení odkládacích prostor

Když nám svěříte auto nemůžeme se ihned vrhnout na vysávání a tepování. Mnoho z Vás v autě zanechá spoustu různých drobností a předmětů. Ty musíme nejdřiv ze všech odkládacích míst, kapes, šuplíků a schovávaček posbírat. Vše, co najdeme dáme do připravené krabice, nebo sáčku a před předáním auta vložíme do zavazadlového prostoru. Jsme rádi, když si někteří z Vás před čištěním udělají tento základní pořádek v autě sami. A když ne, budete mít aspoň důvod pro roztřídění všeho, co jsme našli. Možná objevíte i dávno zapomenuté maličkosti. 

Vyjmutí koberců a potahů

Po vyklizení vyjmeme všechny gumové rohože, nebo koberečky, vany v kufru, které okamžitě vyčistíme, aby byly suché než se dokončí všechny práce. Pokud jsou na sedačkách potahy, ty vypereme a dáme sušit.

Demontáž sedadel

Pokud je to pro další práci a důkladnost nutné, demontujeme i přední sedačky a vyjmeme je z vozu. Ty pak čistíme samostatně.


VYSÁTÍ

 

Po přípravě můžeme začít s důkladným vysáváním. K tomu máme profesionální vysavače s velkým výkonem a různé adaptéry, abychom se mohli dostat i na málo přístupná místa.


ČIŠTĚNÍ

 

Vyčištění stropnice

Při samotném čištění začínáme u stropu. Ten čistíme ručně speciálním přípravkem s desinfekci. Když jsme začínali, experimentovali jsme s různými postupy čištění stropnic, než jsme přilšli na ten, který je rychlý, účinný. A u kterého nehrozí promočení stropu a tím i jeho odlepení, nebo prověšení.

Vyčištění plastů

Po vyčištění stropu se věnujeme plastům. I k tomu máme speciální přípravek na plasty s desinfekci. Ten dokáže rozpustit i maz a mastnoty na ovládacích prvcích, věnci volantu, nebo klikách a madlech. Nevynecháme ani bezpečnostní pásy. Zde používáme kombinaci strojního a ručního čištění. Strojní je vysokotlaké čištění speciální čistící pistolí, ruční pak s použitím utěrek z mikrovlákna, přípravku v rozprašovači a štětečků. Kombinujeme podle přístupu a bezpečnosti pro elektroinstalaci tak, aby nečistoty zmizely i z drobných spár, nebo obtížně dostupných míst.

Vyčištění mezidveří

S čištěním plastů zároveň čistíme, prostory mezi dveřmi, okolo pantů i na spodních stranách dveří. Prostě vše, co je viditelné po otevření.

Hloubkové čištění čalounění.

Po vyčištění plastů přichází další krok. Mokré čištění. Extrakčním přístrojem (tepovačem) hloubkově vypereme sedačky, čalounění dveří, koberce a zavazadlový prostor. Jako náplň používáme také speciální přípravek, který je právě pro čištění čalounění vozidel určený. Obsahuje desinfekci a dokáže i účinně odstranit zápach. Co se týče samotných přístrojů, nešetřili jsme. Máme profesionální extraktory s velmi vysokými sacími výkony. Ty nám dokáží odstranit mnohem vyšší množství kapaliny s rozpuštěnými nečistotami, čalounění není tolik promočené a tím je dříve suché a čisté.

Čištění pravé a syntetické kůže

Pokud je čalounění Vašeho auta v kůži, nebo její imitaci, vybíráme z různých přípravků, které se liší podle konkrétního materiálu i stavu povrchu. Opět používáme výhradně přípravky na kůži a pro čištění konkrétních materiálů.


KONZERVACE

 

Konzervace plastů

Ta je důležitá pro ochranu před praskáním, vrzáním spojů, ztrátou barevného odstíu, nebo šednutím. Ochranný film také odpuzuje prach a zamezuje ulpívání nečistot. Takto ošetřené povrchy si můžete později pak lehce vyčistit sami suchou utěrkou z mikrovklákna, nebo prachovkou.

Protože po vyčištění zůstává povrch plastů matný můžete si u nás vybrat, jakou konečnou úpravu chcete. Lesklou, sametově pololesklou, nebo matnou. Pokud volbu necháte na nás, budou plasty v interiéru ošetřeny až 6 různými přípravky. To proto, že jsou v interiéru obvykle použity různé typy plastů. A každý z nich má jinou strukturu. Pro každou z nich volíme nejvhodnější přípravek, který dá nejlepší efekt a nejdéle vydrží.

Konzervace kůže

U koženého čalounění provádíme po vyčištění konzervaci speciálními přípravky na kůži, které nejsou mastné, obsahují přírodní konzervační látky, změkčují a zvláčňují povrch kůže a dodávají jí přirozený lesk a vzhled. Tím jí chrání jí před popraskáním, drolením a dalším poškozením.


VYČIŠTĚNÍ A VYLEŠTĚNÍ SKEL A ZRCÁTEK

 

Po konzervaci následuje důkladné vyčištění skel a zrcátek. Pak jejich vyleštění a kontrola na výskyt čmouh a optických jevů. Pokud se nějaké objeví, postup opakujeme, dokud nejsou skla dokonale čistá a lesklá.


PROVONĚNÍ INTERIÉRU

 

Protože všechny přípravky, které používáme jsou parfémované, může se stát, že je po vyčištění auto převoněné. Jednotlivé parfémy se mohou smísit do těžké vůně, která může být ve finále a delším pobytu ve voze až nepříjemná. Proto na přání dokážeme tuto směs parfémů odstranit a nahradit jí jednotným lehkým parfémem podle Vašeho výběru.


DOKONČOVACÍ PRÁCE A KONTROLA

 

Poslední fází čištění interiéru je promazání pantů dveří, zpětná instalace všech ochranných koberečků, sedaček a dalších vyjmutých dílů. Pak následuje důkladná kontrola vyčištění a konzervace a případná oprava.  Čištění je zakončeno umístěním krabice, nebo tašky s Vašimi drobnostmi do zavazadlového prostoru